Vertrouwen komt te voet…..en gaat te paard.

WAT MAAKT JOU SUCCESVOL (7)?
We weten het al jaren: ondernemen is gebaseerd op vertrouwen.

Dat geldt voor je klanten maar ook voor je eigen medewerkers. Heb je eenmaal dat vertrouwen opgebouwd (vaak duurt dat lang) dan mag je dat nooit beschamen. Als je het vertrouwen kwijtraakt heeft dat veel consequenties.

Verschillende Gemeentes werken op dit moment aan een vertrouwensexperiment.

Wageningen is als eerste met dit experiment gestart. Mensen in de bijstand krijgen meer ruimte om zelf initiatieven te nemen en de kans meer het heft in eigen hand te nemen.

WE WENSEN IEDEREEN HEEL VEEL SUCCES.

VERTROUWEN WERKT! Voor meer informatie over het experiment 
klik hier<

WAAROM IS VERTROUWEN ZO BELANGRIJK? 

  Ik wil dat graag aan de hand van een praktijkvoorbeeld toelichten. Ruim twee jaar geleden werd een medewerker door zijn werkgever geconfronteerd met een besluit. Ze werkte op dat moment twaalf jaar voor het bedrijf, kreeg altijd een goede beoordeling en was zeer loyaal. Een bepaalde taak kon ze niet uitvoeren. In al die jaren geen probleem en kreeg van al haar leidinggevenden de zekerheid dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. Ze VERTROUWDE daarop. Het leverde nooit problemen op, haar collega’s stonden altijd voor haar klaar en dat is normaal. Werkgevers zijn ook wettelijk verplicht om rekening te houden met persoonlijke beperkingen in de organisatie van het werk.

NIET MEER DUS, HET MOEST ANDERS.

Hoe vaak komen we dat niet tegen binnen een bedrijf en wat doe je dan? Je vraagt om hulp en wat krijg je als antwoord? Zoek maar een andere baan. Je bent 58 jaar en je weet dat links en recht om je heen collega’s worden ontslagen. Het conflict ligt levensgroot op de loer. Wat doet de werkgever? Die maakt van een mug een kudde olifanten. Er  deugt niets meer aan jou en je collega’s. De vertrouwensbreuk is compleet. Gesprekken gaan direct over werkweigering en ontslag. De medewerker weet niet wat haar overkomt en raakt helemaal in paniek. Waar kan ze nog wel op VERTROUWEN? Een schoolvoorbeeld van hoe je als werkgever niet met dit soort situaties moet omgaan. Iemand wordt er letterlijk ziek van en op advies van de bedrijfsarts moet de werkgever heel snel handelen om het vertrouwen weer te herstellen en te voorkomen dat het leidt tot langdurige arbeidsongeschiktheid. Het ergste van alles is: het maakt je kansloos op de arbeidsmarkt bij het vinden van een andere baan. je hebt geen controle meer over je emoties.  

DE WERKGEVER BLIJFT BIJ HAAR STANDPUNT.

Om een heeeeel lang verhaal kort te maken. Na twee jaar en een opgelegde loonsanctie voor het derde ziektejaar krijgt de medewerker in alles gelijk van de rechter en het UWV. Ze voelt zich weer serieus genomen en heeft -soms nog emotioneel- weer VERTROUWEN in zichzelf. Ze is er weer van overtuigd: het gaat me lukken! Gisteren was haar sollicitatiegesprek voor een functie die ze heel graag wil. Ze heeft er voor gekozen open en eerlijk te zijn en inmiddels kon ze dat ook weer. Ze heeft gevochten voor haar rechten en gelijk gekregen. Prachtig ze krijgt de kans en mag gaan proefdraaien.   Ik weet zeker dat deze werkgever hier een fantastische kracht aan krijgt die weer met heel veel liefde haar werk zal doen. Dankzij de hulp van haar familie, vrienden én SamenZP heeft ze weer VERTROUWEN in de toekomst.

WAAROM SAMEN SUCCESVOL?

Eerlijkheid! We zijn enorme doorzetters en hebben een rotsvast VERTROUWEN in elkaar.