Bijna alles goed?

WAT MAAKT JOU SUCCESVOL (2)?

Je opent een winkel volgens een beproefd concept. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Je maakt een ondernemingsplan en krijgt een starterskrediet om je winkel in te richten. En ja hoor, de winkel wordt feestelijk geopend op een prachtige locatie. Veel ruimte om je artikelen uit te stallen. Iedereen kan voor de deur parkeren. Je maakt veel reclame via Facebook. De omzet groeit en je krijgt prachtige recensies. Natuurlijk is een winkel heel hard werken, maar je krijgt er ook veel voor terug van je klanten.

TOCH TREK JE DE STEKKER UIT JE BEDRIJF.
WAT GING ER MIS?

In de afgelopen drie jaren heb ik veel succesverhalen voorbij zien komen. Grote en kleine successen. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Verhalen van mensen die ik bewonder.

”Ik wil graag deze verhalen met jullie delen en ik vraag ook om jullie ervaringen. Elke maand plaats ik een persoonlijk verhaal (anoniem) op de website van SamenZP. Gewoon leuk om te lezen en misschien omdat verhalen van anderen jou ook kunnen helpen.”

HET GAAT MIS ALS JE ONDERNEMING LANGDURIG GEEN GELD OPLEVERT.

  Je hebt een prachtige omzet, maar ook hoge kosten: huur, energie, verzekeringen en kosten voor de franchiseorganisatie. Omdat je veel uren per week open bent en je winkel groot is heb je personeel nodig. Personeel is duur. Voor een deel kan je dat soms opvangen met vrijwilligers, maar ook dat vergt weer extra begeleidingstijd. Als er dan maand in maand uit onderaan de streep niets overblijft dan sloopt je dat. Je maakt je zorgen. Wat doe ik fout? Hoe kan ik de resultaten toch nog verbeteren? Je gaat nog harder werken. Je vraagt advies aan mensen om je heen. Je vraagt begrip en medewerking van je verhuurder en krijgt alleen een botte reactie. Steun in je omgeving valt weg. Toen ik ruim 20 jaar geleden begon met beleggen in Vastgoed, startte ik met een prachtig rendement van 12% NETTO! Het was de tijd van de aandelenhausse, winstverdubbelaars en noem maar op. De vastgoedprijzen rezen de pan uit, koop- en huurprijzen zijn in een aantal jaren geëxplodeerd. Nu mag je blij zijn als je 1% rente krijgt op je spaargeld. We hebben klap op klap opgevangen op de aandelenportefeuille en kreunen onder het bericht dat onze pensioenen weer niet worden verhoogd. De Retailwereld staat op zijn kop. Huurprijzen blijven torenhoog. Voor een winkel betaal je al snel duizenden euro’s huur per maand. Vind je het gek dat de ene na de andere winkel omvalt? Gelukkig komt er overal beweging in. Vastgoedeigenaren kijken samen potentiële huurders naar creatieve oplossingen. Begrip voor krappe marges en een veranderde markt. Ze maken de huur afhankelijk van de omzet, helpen bij het inrichten en opknappen van de winkel. Beleving staat centraal. Nieuwe winkeltjes ontstaan, nieuwe centra en leuke nieuwe concepten zoals shop-in-shop waar ondernemers samen optrekken en samen de kosten delen. Waarom? Omdat het enige alternatief langdurige leegstand is. Dus tegen alle vastgoedeigenaren die een gesprek over de hoogte van de huurprijs botweg afwijzen zou ik zeggen:

SUCCES BEREIK JE ALLEEN SAMEN!