Wat maakt jou succesvol?

Sinds we gestart zijn met SamenZP ben ik door dit onderwerp gefascineerd. Dat heeft natuurlijk een reden.

Ik heb een mooie carrière gemaakt en ben volgens de maatschappelijke normen “succesvol”geweest. Ik heb heel hard gewerkt, veel geld verdiend en heb er voor gekozen om op 57-jarige leeftijd voor mezelf te beginnen. Ik heb fouten gemaakt en heb daar veel van geleerd. Ik heb telkens weer geprobeerd het beter te doen en altijd stinkend mijn best gedaan. Ten koste van?

Dan ben je ineens werkloos en je bent er van overtuigd dat je wel weer betaald werk zal vinden. Je ontmoet veel nieuwe mensen. Hele andere mensen dan je ooit bent tegen gekomen tijdens je carrière. Mensen met een passie, ook harde werkers. Soms heel succesvol en soms helemaal niet. Wat maakt nu het verschil

dat houdt mij bezig.

Ik werkte na mijn ontslag als vrijwilliger voor Humanitas. Daar kwam ik met iemand in gesprek die diep in de shit zat. Eigenlijk op alle fronten. Hij vertelde mij zijn levensverhaal. Ik schrok van zijn verhaal. Het was ook mijn levensverhaal, maar ergens in zijn leven was er iets bij hem helemaal mis gegaan. Wat maakt nu het verschil? Wat maakt je succesvol? Is het geluk? Doorzettingsvermogen? Kansen krijgen? Op het juiste moment op de juiste plaats zijn? Geloven in je zelf? Zelfkennis? Geen fouten maken? Een beetje hulp op het juiste moment? Een steuntje in de rug? Je laten helpen? “Gewoon een goed idee?” Of durf en risico’s willen nemen?   In de afgelopen drie jaren heb ik veel succesverhalen voorbij zien komen. Grote en kleine successen. Verhalen van mensen die ik bewonder. Ik wil graag deze verhalen met jullie delen en ik vraag ook om jullie ervaringen. Elke maand plaats ik een persoonlijk verhaal (anoniem) hier op de website van SamenZP. Met een lach en een traan. Gewoon leuk om te lezen en misschien omdat verhalen van anderen jou ook kunnen helpen. Ik hoop dat je er iets aan hebt en vertel me ook jouw verhaal, ik plaats het graag.