DE TIP VAN WEEK 36

‘IK KAN NIET VERKOPEN!’

Iedereen verkoopt constant. Iedereen verkoopt continu: mannen, vrouwen, grootmoeders, grootvaders, kinderen. Alleen zijn we ons er niet van bewust.

Als je praat over ‘wat jij goed vindt’, verkoop je. Verkopen is net als koken. Iedereen kan wel wat koken, misschien niet perfect maar toch iets. Een boterham maken is ook verkopen.

Vrouwen die over de nieuwste kledingwinkel praten en die aanprijzen bij vriendinnen, dat is verkopen. Mannen die over hun beste voetbalwedstrijd praten, zijn aan het verkopen. Mensen verkopen dagelijks aan elkaar, wat ze leuk vinden.


Zolang we ons niet bewust worden van het feit dat verkopen bij iedereen een aangeboren talent is, lopen we vast. Bij alles wat we doen, verkopen we. Zolang we dat niet beseffen, blijven we denken dat we het niet kunnen. ‘Ik kan niet verkopen want ik heb het nooit geleerd.’ Maar verkopen zit in ons bloed. We zijn er mee geboren. Kinderen die smeken om een snoepje verkopen zichzelf. Met hun lieve snoetjes trekken ze de aandacht en stelen ze het hart van opa of oma, papa of mama. Het is een aangeboren talent dat je verder moet ontwikkelenOntwikkel dit talent verder. Focus je op je business, jouw product of jouw dienst. Focus op wat je echt wilt en waar jij enthousiast van wordt. En doe dit met overgave. Alsof het je favoriete voetbalmatch is, de mooiste kledingwinkel of het lekkerste koekje. En dan zal het je lukken. Je zult beseffen dat je een verkoper bent. Dat jij geboren bent om dit te doen. En dat je alles aankunt als je het maar echt wilt hebben, wilt zijn of wilt doen. Dan zul jij weten dat het je gegeven is en dat je alles kunt als je maar zeker genoeg bent van jezelf en het zo graag wilt dat alles rondom jou verdwijnt. Onthoud dit belangrijke gezegde: ‘als je denkt dat je het niet kunt, heb je gelijk. En als je denkt dat je het wel kunt, heb je ook gelijk.’ Wat wil jij geloven? Dat zal uiteindelijk waarheid zijn voor jou en je omgeving. Je kunt alles als je maar in jezelf gelooft.